Sherryk, Portói borok
A portói bort leggyakrabban desszertborként fogyasztják gazdagsága miatt. Több stílusa létezik, köztük a vörös, a fehér, a rozé és a Tawny Port nevű öregített stílus.
Portói bor stílusok
Ruby (vörös): egy mély színű vörös portói, amely magában foglalja a Vintage, a Late-Bottled Vintage (LBV), a Crusted és a Ruby-t
Tawny: nagyon édes, hordóban érlelt portói oxidatív dió- és karamellízekkel
White: őshonos fehér szőlőből készült, beleértve a Rabigato, Viosinho, Gouveio és Malvasia-t
Rosé: Ez egy újfajta portói bor, amely rozé borhoz hasonlóan eper, ibolya és karamell ízekkel készül
Portói bor felszolgálása
A portóit közvetlenül szobahőmérséklet alatt, körülbelül 16 °C-on kell felszolgálni.
Párosítás étellel
A portói bor csodálatosan párosul gazdag ízű sajtokkal, csokoládé- és karamelldesszertekkel, sózott és füstölt diófélékkel, de édes-füstös húsokkal is (pl. barbecue).