Spiced rumok
A fűszerezett rum eredete
Nehéz kérdés megválaszolni, hogy a fűszerezett rum mikor vált elismertté a rum típusaként vagy alkategóriájaként, tekintettel arra, hogy a rumnak minősülő szabványok országonként eltérőek. Köztudott, hogy a szigetlakók hagyományosan évszázadok óta fűszerezték a rumot – sok egyéb összetevő mellett.
Ennek a gyakorlatnak az eredeti célja a friss rum melegének lehűtése és a nyers szeszes ital ízletessé tétele volt; hasonlóképpen gyógyászati felhasználása is van. A rum különleges összetevőkkel történő ízesítésének gyakorlata azonban csak akkor vált népszerűvé, amikor a Captain Morgan Rum Brand jól látható platformra tette a fűszeres rumot. Ezért, bár a rumnak több mint négy évszázados története van, a „fűszeres rum” önmagában viszonylag új.
Az 1980-as években a jamaicaiak úgy döntöttek, hogy létrehozzák saját titkos keveréküket gyógynövényekből, fűszerekből és gyümölcsökből; így a márka fűszeres rumot kezdett kínálni az Egyesült Államokban.
Mit nevezünk „fűszeres rumnak”?
Sokféle rum kategória között találhatunk fűszeres kifejezést. Fűszerezett rum minden olyan rum, amelyet természetes gyógynövényekkel és fűszerekkel ízesítettek. A fűszerek általában magvakból, gyökerekből, szárított gyümölcsökből, kéregből vagy levelekből származnak. Például szegfűszeg, fahéj, kasszia, vanília, csillagánizs, citrusfélék, szerecsendió, kardamom, narancshéj, gyömbér, bors, szegfűbors, sok más mellett.
A ginekhez hasonló macerálási eljárásnak vetik alá, aminek eredményeként egy nagyon összetett és mély ízű ital készül. A hagyományos fehér rum lepárlása után fűszereket és melaszt adnak hozzá, majd tölgyfahordókban érlelik.
Ezenkívül fontos tisztázni, hogy a fűszerezett rumnak nem kell csípősnek lennie, bár bizonyos esetekben mindkét tulajdonság előfordul.
A rumokba öntött, számtalan íz- és fűszerfajta a szeszes italok érdekes variációinak széles skáláját kínálja.