Tequila
A tequila az Agave tequilana Weber Blue-ból, kék agavéból vagy Agave Azulból készült desztillált szeszes ital, amelyet csak Mexikó öt területén állítanak elő: Jaliscóban, valamint Guanajuantóban, Michoacanban, Tamaulipasban és Nayarit-ban.
166 különböző agavéfaj létezik, amelyek közül 125 Mexikóban található, de csak a Weber Blue használható Tequila készítésére. Ezek a növények különösen alkalmasak a szilikátban gazdag, vörös vulkáni talajra Tequila városa körüli régióban, ahol évente több mint 300 millió növényt takarítanak be.
Hogyan készül a Tequila?
A tequila érett kék agavé növényből készül, amelyek érése minimum hat év, de a hegyvidéken ültetetteknél gyakran sokkal több, elérheti a 12 évet is.
Ellentétben a whiskyvel, ahol az elkészítési idő nagy részét az érlelési folyamat öleli fel, a tequila előállítása rengeteg időt igényel a termesztés során.
Érett állapotban a kék agavé növény egyetlen virágot hoz, majd elpusztul, de ahogy a növény virágozni kezd, a "jimador"-nak nevezett kombájnok egy éles íves szerszámmal, Coa-val levágják a hajtást, megőrizve a növény szívében raktározott keményítőt.
Az érett szíveket, amelyek átlagos tömege 32 kg, de 10-100 kg között változhat, ezt követően felezik, negyedelik, és hagyományos „hornos” kemencében lassan megsütik. A sütés után a szíveket összenyomják és felaprítják, hogy felszabaduljon a cukros lé, az aguamiel vagy "mézes víz". Ezt követően fermentációs tartályokba helyezik, ahol élesztőt adnak hozzá.
A folyadékot nyitott vagy zárt fa- vagy rozsdamentes acéltartályokban hagyják erjedni 24-96 órán keresztül. A kapott folyadék 6%-os alkoholtartalmú, amelyet ezután legalább kétszer le kell desztillálni rézből vagy általában rozsdamentes acélból készült edény és oszlop lepárló kombinációjával. Az előállított tequila stílusát nagymértékben a lepárló irányítja, akinek meg kell találnia az egyensúlyt a különböző ízvegyületek és a párologtatási hőmérséklet között. Az így kapott alap Tequila Blanco vagy ezüst Tequila.
Történelem
A mexikói agavé története több mint ezer évre nyúlik vissza, i.sz. 250-300-ig, amikor az aztékok megalkották a pulque-t, egy zavaros, enyhén savanykás ízű alkoholos italt, amelyet a növény szívéből származó édes nedv kivonásával és erjesztésével készítenek. Az italt vallási szertartásokon fogyasztották.
1600 körül készült el az első tömeggyártású tequila az első hivatalos tequila kereskedelmi engedélyével, amelyet IV. Károly spanyol király adott ki a Cuervo családnak 1975-ben. A DOC Tequila régióban jelenleg több mint 22 000 regisztrált agave gazdálkodó van, akik több száz millió agavé növényt termesztenek 125 000 hektáron.